.jpg)
Zrnasti proizvodi, pasulj, pirinač, sočivo, kukuruz, ovas, ječam i semenke, zahtevaju uslove skladištenja koji sprečavaju vlagu, svetlost, štetočine i mehanička oštećenja. Njihova stabilnost i rok trajanja direktno zavise od toga kako se čuvaju i pakuju.
Zato je važno razumeti kako ih pravilno skladištiti i pakovati, posebno ako se bavite prodajom ili preradom.
Kod pakovanja većih količina zrnastih sirovina, bilo u domaćinstvu, poljoprivrednom gazdinstvu ili manjoj proizvodnji, neophodno je smanjiti izloženost vazduhu i vlagi. Pakerice za zrnaste proizvode omogućavaju da se proizvod brzo i ravnomerno rasporedi u ambalažu, zatvori pod kontrolisanim uslovima i na taj način zaštiti od kvarenja. Osim očuvanja kvaliteta, dobra pakerica štedi vreme i smanjuje gubitke zbog prosipanja ili neravnomernog doziranja.
Pojedini modeli pakerica uključuju funkcije kao što su merenje tačne količine, zavarivanje ambalaže, vakumiranje ili čak punjenje u modifikovanoj atmosferi (MAP tehnologija). Iako se to čini previše tehničkim za manju upotrebu, danas su dostupni i kompaktniji modeli namenjeni manjim korisnicima. Suština je u tome da uređaj bude prilagođen granulaciji proizvoda jer se krupniji pasulj i sitniji ovas ne ponašaju se isto u sistemu za doziranje.
Za korisnike koji ne pakuju svakodnevno velike količine, dovoljan je poluautomatski uređaj sa osnovnim funkcijama preciznog doziranja i zaptivanja. Važno je izabrati uređaj koji odgovara vrsti i količini proizvoda koji pakujete, u suprotnom, dolazi do zastoja, oštećenja robe i neefikasnog rada.
Bez obzira na to da li skladištite veće količine za sopstvenu potrošnju ili za tržište, osnovna pravila ostaju ista: suvo, tamno, hladno i zaštićeno od štetočina. Vlaga je glavni uzrok kvarenja jer povećava rizik od plesni, izaziva klijanje i omekšava zrna, što ih čini pogodnim za insekte. Temperatura prostora ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni, a vlažnost vazduha ne bi smela da bude iznad 50–60%.
Zrnasti proizvodi najbolje se čuvaju u staklenim ili metalnim posudama sa hermetičkim zatvaranjem. Ako koristite plastične kontejnere, obratite pažnju na vrstu plastike. Mora biti pogodna za kontakt s hranom. Vreće od jute, papira ili najlona su u redu za kratkotrajno čuvanje, ali nisu otporne na vlagu i štetočine.
Takođe, redovno prebiranje i provetravanje veće količine zrna može da spreči nastanak neprijatnih mirisa, da se uoči rani znak kvarenja i spreči širenje na ostatak zaliha. U manjim prostorima (ostave, šupe) pomaže i upotreba prirodnih sredstava za apsorpciju vlage.
Ako plasirate zrnaste proizvode na tržište, bilo na pijaci, preko lokalnih prodavnica ili online, način na koji ih pakujete i predstavljate ima direktan uticaj na poverenje kupaca. Transparentna i vizuelno neutralna ambalaža je poželjna, jer omogućava potrošaču da vidi sadržaj. Ali ona mora biti i funkcionalna, da štiti od svetlosti, spreči prosipanje i omogući deklaraciju sa osnovnim podacima.
Jedan od najčešćih propusta malih proizvođača je korišćenje neprilagođene ambalaže koja je prevelika, nesterilisana, teško se zatvara ili je čak višekratno korišćena. Iako to u početku može da smanji trošak, dugoročno narušava reputaciju i povećava rizik od reklamacija. Pakovanje ne treba da bude luksuzno, već čisto, zatvoreno, jasno obeleženo i standardizovano.
Zato je automatizacija uz pomoć pakerica vredna investicija i kod malih serija. One obezbeđuju ravnomernost u težini, štede vreme i omogućavaju da svaki kupac dobije proizvod identičnog kvaliteta i pakovanja. U konkurenciji lokalnih proizvođača, upravo doslednost može biti ono što odlučuje da li će se neko vratiti baš vama.
Bez obzira na sve mere, povremena kontaminacija se ipak dešava, naročito kada zrna dolaze direktno s njive ili iz skladišta bez prethodne termičke obrade. Najčešći problemi su prisustvo larvi, neprijatan miris, pojava buđi ili zrna koja menjaju boju i teksturu. Takve serije treba odmah izdvojiti, pregledati i ne mešati sa ostalim zalihama.
Ako se radi o manjoj količini, moguće je rešiti problem zamrzavanjem (72 sata na -18 stepeni), sušenjem ili probiranjem. Za veću količinu kontaminirane robe često nema ekonomskog opravdanja za obradu i sanaciju i ona se uklanja.
Preventiva je ključ: nabavka iz proverenih izvora, redovna kontrola uslova skladištenja i pravilno pakovanje su osnovne mere koje mogu da spreče ozbiljnije gubitke. Zato čuvanje i pakovanje ne treba tretirati kao završni korak, već kao deo procesa kvaliteta.